Tips på mindre utmaningar för delar av eller hela arbetsplatsen

Det blir lätt hänt att en arrangerar steg- och vanliga aktivitetstävlingar varje gång det är dags för en friskvårdsutmaning, men det går att göra så mycket mer i Wellbefy. Vilket kan ge extra engagemang och locka fler att delta.

En utmaning kan passa bättre för vissa medarbetare medans en annan utmaning kan passa bättre för några andra medarbetare. Vi tror därför på att ibland göra fokusutmaningar. En utmaning där ni lyfter en viss aktivitet lite mer. 
Det fina med fokusutmaningar är att ni kan passa på att inspirera medarbetare till att tänka nytt och annorlunda kring deras välmående.

Nedan har vi listat några av våra mest populära fokusutmaningar! 

More Steps

En utmaning lik den klassiska stegutmaning men där tidsperioden endast är en vecka och fokus ligger på att skapa reflektion över huruvida medarbetare går de steg som WHO rekommenderar.

Tips uppsättning!

  • Skapa utmaning, ange namn, beskrivning och datumintervall
  • Välj aktiviteterna Steg och Automatisk stegräknare i val av aktiviteter som ska räknas med.
  • Lägg till stegmål, 5000-10 000 per dag x antal dagar utmaningen är igång. (Exempel om målet är 7 000 steg per dag och utmaningen är i en vecka ska målvärdet vara 49 000).


Vardagshacks

En utmaning med fokus på de små sakerna i vardagen som kan göra stor skillnad.

Tips uppsättning! 

Skapa utmaning, ange namn, beskrivning och datumintervall Välj aktiviteter som ska räknas med i utmaningen. Förslag på aktiviteter som ni kan aktivera i utmaningen: Stå vid skrivbord, Sitta på pilatesboll vid skrivbord, Ta trappor istället för hissen, Pausgympa, Walk & Talk och Lunchpromenad.


Mindfulness

Mindfulness betyder sinnesnärvaro eller medveten närvaro. Det fina med mindfulness är att det är en metod som kan användas vid hantering av stress och oro. En metodik som är värdefull för alla att träna upp. Mindfulness handlar om att fokusera på nuet och att vara närvarande i det. Så varför inte skapa en utmaning som har ett fokus på just detta.

Tips uppsättning!

 Skapa utmaning, ange namn, beskrivning och datumintervall Välj aktiviteter som ska räknas med i utmaningen. Förslag på aktiviteter som ni kan aktivera i utmaningen: Meditation, yoga, promenad, mindfulness eating, reflektion, kroppscanning, skogspromenad (några av aktiviteterna behöver ni skapa som nya aktiviteter, då dessa inte ligger inne som standard.)


Pause workouts

Att få in vardagsmotionen är a och o. För att motion ska ge effektiva hälsoeffekter krävs det inte mycket. Regelbunden rörelse under dagen räcker långt. Allt ifrån en kortare promenad till stretchövningar. För de som sitter ner och arbetar är det absolut bäst att parera båda. De som rör sig mycket under arbetet mår bäst utav stretchövningar men också core om mycket lyft utförs.

Tips uppsättning! 

Skapa utmaning, ange namn, beskrivning och datumintervall Välj aktiviteten pausträning men också andra aktiviteter som ni tycker passar in. (Vill ni ha fler eller olika typer av pausträning så kan ni skapa dessa och aktivera också).


Warmup

Ska ni tillsammans delta på ett motionslopp? Varför inte skapa en utmaning för de som ska delta så att de kan värma upp inför loppet. Vissa motionslopp har olika fokus/parallella lopp i loppet. Det kan vara löpning, stafett eller promenad. Exempelvis med Blodomloppet kan en välja att promenera eller springa.

Tips uppsättning! 

Skapa olika utmaningar med olika fokus (om det behövs annars endast en om all exempelvis ska springa på loppet), ange namn, beskrivning och datumintervall på alla. Välj grupper som ska vara med i utmaningarna/utmaningen.


Sports

Kanske har ni ett gäng hos er som är tokiga på paddel eller löpning. Det kanske är så att flera hos er ska springa ett gemensamt lopp och ser ett värde att få extra pepp. Eller ni vill uppmuntra medarbetare att använda er gemensamma pingisbord på kontoret.

Tips uppsättning! 

Skapa utmaning, ange namn, beskrivning och datumintervall. Välj aktiviteterna löpning (alternativt den sporten som det fokuseras på)

Exempel utmaning - Runners Club Perfekt om ni har ett gäng som är tokiga på löpning. Eller om det är så att flera hos er ska springa ett gemensamt lopp och ser ett värde av att få extra pepp.


Goal that fits you

I denna utmaningen får varje medarbetare utmanas på sin nivå. Varje organisation består utav en mångfald av medarbetare när det kommer till motionsvanor. I denna utmaning skapar ni flera parallella utmaningar utifrån medarbetarnas olika motionsvanor där medarbetarna kan delta på sin nivå. Ni kan antingen välja att skapa olika utmaningar med olika typer av fokus-aktiviteter alternativt skapa olika utmaningar baserat på motionsvanor. Om motionsvanor kan det vara parallella utmaningar som bygger på 0-1 träning per vecka, 2-3 träning per vecka och 4-7 träning per vecka.

Tips uppsättning!

 Skapa flera olika utmaningar med olika fokus, ange namn, beskrivning och datumintervall på alla. Välj grupper som ska vara med i de olika utmaningarna.


MoreSteps

En utmaning lik den klassiska stegutmaning men där tidsperioden endast är en vecka och fokus ligger på att skapa reflektion över huruvida medarbetare går de steg som WHO rekommenderar.

Tips uppsättning! 

Skapa utmaning, ange namn, beskrivning och datumintervall Välj aktiviteterna Steg och Automatisk stegräknare i val av aktiviteter som ska räknas med. Lägg till stegmål, 5000-10 000 per dag x antal dagar utmaningen är igång. (Exempel om målet är 7 000 steg per dag och utmaningen är i en vecka ska målvärdet vara 49 000)