Hur är en organisation hållbar om inte personalen mår bra? Vad betyder egentligen företagshälsa och hur kan en organisation arbeta med det i praktiken? Vad får ökad personalhälsa för effekt på en organisation?
Vill du veta mer? Följ vår blogg!
Hur många använder friskvårdsbidraget hos er?
Friskvårdsbidraget är en förmån som finns på nästan alla organisationer idag mer eller mindre. Allt ifrån summan 500kr till 5 000kr. Syftet med friskvårdbidraget hos de flesta organisationerna är att skapa hälsosammare personal med ett hopp om att sänka sjukantalet. Men blir personalen hälsosammare? Minskas sjukantalet på grund av friskvårdsbidraget? Sanningen är att det krävs mycket mer än att erbjuda ett friskvårdbidrag. Trotts det är friskvårdsbidraget självklart en viktig förmån. En förmån som skulle kunna hanteras värdefullt på flera olika vis i en organisation.
Läs mer
HR-digitaliseringens befängdhet!
Digitalisering av HR är något som diskuteras flitigt just nu. Med ett fokus på att effektivisera HR-arbetet genom olika verktyg och digitala system. System som anställningskontrakt, tidsrapportering och rekrytering. Men inget av det har med personalhälsa att göra!
Läs mer
Vilka hälsoprioriteringar gör ni?
Hälsa är ett begrepp som har satt avtryck på olika sätt i samhället och har blivit ett komplext område. Framförallt ett komplext område för organisationer att arbeta med. Allt fler organisationer gör olika interna hälsosatsningar, så som friskvårdsbidrag, svettlön och årliga medarbetarundersökningar. Men vad får det för resultat egentligen? Inte minst den viktigaste frågan, vad får det för proaktivt hälsoresultat? Främjar det personalens välbefinnande och hälsa på arbetsplatsen? Minskar det sjukfrånvaro?
Läs mer
Hur mycket kostar ohälsa hos er?
Enligt försäkringskassans årligarapport kan vi se en ökad trend i långtidssjukskrivningar, där den främsta anledning är psykiskohälsa. De organisationer som lider mest av långtidssjukskrivningsproblematiken är främst den offentliga sektorn. Men det går även att följa en röd tråd i olika branscher och organisationers storlek är också en faktor. Men vad innebär egentligen sjukskrivningar och ohälsa för en organisation?
Läs mer
Tre sätt att bedriva hälsoarbete
Utifrån studier som har gjorts på organisationers hälsoarbete, fokuseras det oftast på vad som orsakar sjukdom och sjukskrivning – ett patogent perspektiv. Ett exempel utifrån det patogena perspektivet är exempelvis att det hade vart en stor framgång om sjukfrånvaron minskade drastiskt genom införandet av ökat antal av karensdagar, men det hade inte ökat hälsan. Enligt forskning är det bättre att tänka omvänt, alltså vilka faktorer borde vi arbeta med för att behålla och förbättra personalhälsan. Så istället för att identifiera eller motarbeta sjukfrånvaro, identifiera och arbeta för frisknärvaro.
Läs mer
Hälsoindex lanserad
Motiomera lanserar nu sin nästa produkt - Hälsoindexverktyget! Det är ett smart och enkelt sätt för bolag med 100+ anställda att få en överblick över sina kostnader för personalhälsa. Men framförallt ett sätt för företag att enklare och mycket mer systematiskt arbeta med att personalen mår bra. Hur då? Egentligen är det enkelt!
Läs mer
Wmotion är en proaktiv företagshälsa. Friskvårdsaktiviteterna, så som aktivitetstävling och stegtävling, som vi visar på denna sida är två typer av isolerade punktinsater som vi kan erbjuda företag. För att se hur vi kan hjälpa er mer kontinuerligt i ert dagliga arbetsmiljö- och hälsoarbete besök: http://www.wellbefy.se